Gerakan Belia Islam Yang Memperjuangkan Kebenaran dan Keadilan
Bingkisan Menjelang 40 tahun Abim Cawangan Selangor: Dulu dan Kini

Oleh : Ustaz Hasri bin Harun
Mantan YDP ABIM Selangor ke-11
kini Ketua Biro Dakwah ABIM PusatTanggal 1972 menggamit sejarah penubuhan sebuah gerakan dakwah belia yang bernaung atas nama Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) Selangor hasil kegigihan para ilmuan muda, aktivisi gerakan pelajar yang didokong bersama kalangan guru, pensyarah dan profesional yang mempunyai semangat jitu untuk mengembangkan dakwah Islamiah diseluruh pelusuk dunia. Berbekal dengan semangat dan azam yang tinggi golongan muda ini yang berbekalkan tekad, ruhul jihad yang ditanam dalam sanubari mereka telah menggerakkan usaha mengembangkan dakwah melalui projek usrah, melebarkan tamrin dikalangan ahli bagi mengukuh kefahaman Islam secara meluas. Namun ABIM yang menjadi ikutan dikalangan para penggiat dakwah sedikit terancam bila mana tokoh-tokoh awal ABIM termasuk pemimpin tertingginya Anwar Ibrahim menjadi sasaran pihak pemerintah menyumbat beliau ke dalam penjara ISA setelah dituduh menimbulkan suasana ketidaktenteraman dalam negara akibat demonstrasi demi demonstrasi.

Tragedi Baling pada tahun 1974 tersebut menjadi sejarah dalam negara sedikit sebanyak menjadi satu episod silam yang bakal mengubah persepsi bahawa Islam begitu mengambil berat soal kebajikan dan kemaslahan ummah dikala rakyat ditindas dan kesedaran dikalangan pendakwah semakin meluas. Tema 'Islam is the way of life' menyuntik semangat keprihatinan dikalangan anak-anak muda membebaskan umat daripada kemiskinan dan kedaifan kearah kemajuan dan kebaikan. (Minazzulumati ilan Nur). Islam sebagai 'Ad Deen' yang menjadi tunggak kekuatan semangat mereka terus menjadi obor mengembalikan anak-anak muda ini sebagai pembela kepada masyarakat daif dan miskin dikampung dan dibandar. Ini sejajar ungkapan Agung Allah swt yang dinyatakan dalam surah As soff ayat 4:

"Sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berperang untuk membela agama-Nya,dalam barisan yang beratur rapi,seolah-olah mereka sebuah bangunan yang tersusun kukuh" (As-Saff: 4)


bersambung...

0 comments:

Copyright © 2013 ANGKATAN BELIA ISLAM MALAYSIA (ABIM) SELANGOR