Gerakan Belia Islam Yang Memperjuangkan Kebenaran dan Keadilan
Fadhilat berpuasa dan beramal di bulan Muharram

Assalamualaikum wbt pada semua; salam tahun baru Hijrah 1432,

Beberapa Hadis berkaitan Puasa dan amalan di bulan Muharram untuk ingatan dan amalan kita :
1. Daripada Abi Hurairah r.a telah berkata : Sabda Rasulullah s.a.w " Sebaik-baik Puasa setelah Ramadhan adalah puasa pada bulan Allah iaitu Muharram". Hadis riwayat Muslim, Abu Daud, Tirmizi, Nasaei dan Ibnu Majah.
2. Daripada Ibni Abbas r.a berkata : Sabda Rasulullah s.a.w " Barang siapa berpuasa pada hari Arafah dia akan diampunkan dosa dua tahun, dan barang siapa yang berpuasa sehari daripada Muharram, pahalanya setiap hari seperti berpuasa 30 hari". Hadis Riwayat At-Tabrani (Fis Soghir).
3. Daripada Abi Qatadah r.a bahwa Rasulullah s.a.w disoal tentang puasa hari Asyura (10 Muharram), beliau bersabda " Puasa hari itu akan memengampunkan dosa tahun lepas". Hadis Riwayat Muslim dan lain-lainnya.
4. Daripada Ibni Abbas r.a bahawa Rasulullah s.a.w berpuasa pada hari Asyura atau memerintahkan supaya berpuasa pada hari tersebut". Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.
5. Daripada Ibni Abbas r.a bahawa Rasulullah s.a.w bersabda :" Tiada hari yang melebihi hari yang lain dalam berpuasa kecuali pada hari-hari di bulan ramadhan dan hari Asyura". Hadis Riwayat At-Tabrani dan Baihaqi.
6. Darpada Abi Said Al-Khudri r.a berkata : Rasulullah s.a.w bersabda " Barang siapa yang berpuasa pada hari Arafah diampunkan dosanya setahun akan datang dan dosa tahun lepas, dan barang siapa yang berpuasa hari Asyura diampunkan dosanya setahun". Hadis Riwayat At-Tabrani.
7. Daripada Abi Hurairah r.a bahawa Rasulullah bersabda :" Barang siapa yang membelanja dan menginfaq pada kaum keluarganya pada hari Asyura, Allah taala akan meluaskan rezkinya sepanjang tahun tersebut". Hadis Riwayat Al-Baihaqi.

Semua Hadis tersebut di atas ada di dalam kitab At-Targhib wat Tarhib karangan Imam Al-Hafiz Zakiyuddin Al-Munziri.

Selamat Tahun Baru Hijrah 1432, Semoga kerjabuat kita, amal ibadah kita, mendapat keberkatan dari Allah swt.

Ustaz Mohd Naim
Ketua Biro Dakwah

0 comments:

Copyright © 2013 ANGKATAN BELIA ISLAM MALAYSIA (ABIM) SELANGOR