Gerakan Belia Islam Yang Memperjuangkan Kebenaran dan Keadilan
"Dalam memberikan nilai jangka panjang; sepanjang kehidupan dunia sehingga akhirat, Sekolah Masa Hadapan menawarkan Pendidikan Dakwah dalam memberi personaliti pelajar, guru serta ekosistem sekolah itu sendiri. Prinsipnya, faith and knowledge must go hand in hand. Penggunaan kata dakwah merujuk kepada ajakan, seruan yang disampaikan kepada seseorang untuk berubah ke arah yang lebih baik. Justeru, kata ‘dakwah’ tidak eksklusif hanya merujuk kepada seruan dalam ajaran Islam.
Kata dakwah memiliki dua perspektif iaitu mengajak kepada kebaikan (positif), dan menegah kepada keburukan (negatif). Lantas, bagaimana hal seteras sebegini masih gagal dipenuhi dalam persekolahan arus perdana malah dilihat tidak diterima dan tidak dilaksanakan dengan baik di sekolah. Premis asas yang kami tawarkan ialah, tanpa jiwa Daie, pendidik tidak mampu bertahan dan meneruskan usaha mendidik dengan baik dan berterusan. Maka, hilanglah falsafah pendidikan, pincanglah persekolahan.
Kami tawarkan elemen tawhidiq dan humanistik untuk merubah dan memindahkan jiwa manusia daripada bertuhankan kepada kebendaan semata-mata kepada kekuatan membangun jati diri untuk berbakti kepada negara, agama dan bangsa."
Petikan dalam buku yang bakal diterbitkan, MANIFESTO SEKOLAH MASA HADAPAN
Pre order sekarang!!!

0 comments:

Copyright © 2013 ANGKATAN BELIA ISLAM MALAYSIA (ABIM) SELANGOR