Gerakan Belia Islam Yang Memperjuangkan Kebenaran dan Keadilan
Tamrin Tarbawi Kepimpinan 201122 Mei 2011, Sungai Ramal - Seramai hampir 100 orang peserta telah menyertai tamrin yang julung kalinya dianjurkan oleh jamaah WADAH-ABIM-PKPIM. Tamrin yang berlangsung bermula jam 9.00 pagi 21 Mei 2011 dimulakan dengan slot forum bertajuk 'Pemantapan Pewaris Perjuangan Nabi' dengan panelisnya oleh Saudara Suhaimi Latip, YDP ABIM Perak bersama gandingan Saudara Amidi Manan, Timbalan Presiden ABIM.
Sesi pertama membuka gelanggang perbincangan serta rasa minat peserta untuk mendalami isi kandungan sepanjang tamrin. Jelas sekali, kupasan sesi pertama menjurus kepada pembinaan keperibadian sebagai pemimpin ABIM. ABIM Selangor yang menyertai tamrin ini yang diketuai oleh YDP dan yang menyertai adalah bersama 7 orang exco serta wakil-wakil pimpinan daerah Tanjong Karang, Bangi, Sabak Bernam dan Serdang.


Sesi kedua semakin menarik apabil slot yang bertajuk 'Pembinaan Keluarga Islamiyah' dimulakan dan panelisnya adalah Ustazah Hazlina bersama Datuk Idris Jauzi. Selepas membina peribadi, kedua yang terpenting bagi melahirkan pemimpin yang berkaliber di dalam ABIM adalah kerukunan rumahtangga mereka secara peribadi.
Pada sesi petang, aktiviti permainan dimainkan dan dibimbing oleh adik-adik PKPIM. Kemudian diikuti dengan Tazkirah Maghrib yang disampaikan oleh Dr. Mohd Razak Idris kembali mempersoalkan tentang 'mengapa saya di sini?'. Selepas selesai menunaikan solat Isyak, kami diperdengarkan dan dibentangkan Kuliah Tafsir Maudhu'iy yang disampaikan oleh Ustaz Siddiq Fadil. Perbincangan yang panjang dan ia berlangsung sehingga lewat jam 11.30 malam.

Masuk hari kedua, kami memulakan aktiviti seawal 4.00 pagi dengan aktiviti Qiyamullail yang diketuai oleh Dr. Badrul Amin. Selepas tamat kuliah subuh, kami sempat bersama-sama bertemu dan beramah mesra bersama Dr. Badrul Amin. Sesi terakhir kami adalah sesi yang terakhir dan merupakan ucapan utama tamrin bertajuk 'Kekuatan Rohani Teras Kejayaan Dakwah' yang disampaikan oleh Prof. Dr. Razali Nawawi.

Perjalanan lancar dan kami di ABIM Selangor mengucapkan tahniah kepada ABIM Pusat serta jawatankkuasa penganjur yang telah menjalankan tanggungjawab serta bertungkus-lumus mempersiap dan melaksanakan tamrin ini. Kami di ABIM Selangor berazam untuk meneruskan latihan-latihan, tamrin-tamrin yang dicadangkan oleh panelis sebagai bertamrin setiap hari. Ia mungkin bertapakkan dengan kursus pertama Tamrin SISMA atau Kursus Kepimpinan Muda ABIM Selangor 2011 yang bertempat di SRI Al-Huda di Gombak pada 27 hingga 29 Mei 2011.

0 comments:

Tanah Runtuh - Tim Bantuan Kemanusiaan


Hulu Langat,Selangor, 21 Mei 2011 - 7 orang ahli tim bantuan kemanusiaan gabungan daripada Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM),Global Peace Mission (GPM),Malaysian Relief Agency (MRA),Briged Bakti Malaysia (BBM) dan Hospital Pakar Al-Islam yang diketuai oleh Sirajuddin Sirat, Setiausaha Eksekutif MRA telah tiba di lokasi yang ditimpa musibah tanah runtuh di Rumah Anak Yatim Al-Takwa, FELCRA Semungkis, Kampung Gahal, Hulu Langatpada jam 6.05 petang.

Sebenarnya ahli-ahli misi terpaksa berjalan kaki hampir 2 km dalam hujan lebat untuk tiba di lokasi rumah anak yatim tersebut kerana jalan masuk yang sesak.

Jururawat Muhamad Shahril daripada Hospital Al-Islam telah membantu kanak-kanak yang selamat, terkepit kakinya dan alhamdulillah berjaya dikeluarkan sekitar jam 10.00 malam. Tugas utama beliau adalah untuk menstabilkan pesakit dengan menyemak tekanan darahnya dari semasa ke semasa, bekalan oksigen yang mencukupi dan memastikan pesakit tidak tertidur. Kanak-kanak ini tersepit di antara mayat rakan-rakannya, kerusi dan tanah serta batu runtuhan dengan dinding bangunan.


Pada masa yang sama, ahli tim yang lain terlibat bersama NGOs mengatur makanan dibawa masuk daripada luar kawasan bagi petugas-petugas penyelamat dengan menaiki 2 buah motorsikal. Khidmat ini diketuai oleh Faizul Abdul Razak, warga tempatan yeng memberikan khidmatnya sejak berlakunya tanah runtuh tersebut. Beliau berada tidak jauh daripada lokasi ketika itu.


Laporan oleh : SHIRAJUDDIN SIRAT

0 comments:

OSAMA LADEN : LUKA BERPANJANGAN

Berita Imperialis Barat berjaya menghapuskan The most wanted person ,diraikan dengan gegak gempita oleh sekutu-sekutunya. Keraian dan pesta-pestaan dirayakan dan dipotretkan semahu-mahunya.

Amerika sejak ranapnya WTC , membawa bersama lebur dan runtuhnya ego imperialis memperhebatkann buruannya terhadap manusia yang bernama Osama Laden. Keturunan ningrat yang mengorbankan kekayaan dan kehidupan demi perjuangan yang diyakininya.

Kematian memang lumrah . Tiada makhluk yang baqa' melainkan Allah. yang lain semuanya Fana'. Berita kematian Osama sama ada benar atau satu lagi propaganda hanya Allah Yang Maha mengetahui. Dari peristiwa pembunuhannya, kematian anak dan isterinya , pengebumiannya hingga hari ini masih lagi dipenuhi kontroversi dan misteri. Bukan sekali dua propaganda kematiannya dilakukan.

Osama yang dikatakan meninggal pada tahun 1998.Jika benar beliau telah meninggal, maka sikap yang harus diambil oleh semua umat Islam yang bersaudara sebagaimana yang diajar oleh Islam ialah mendoakan keampunan dan kerahmatan Allah untuknya. Apapun statusnya disisi Allah jihadis atau sebaliknya biar Ar Rahman yang menentukannya.Pandangan beliau merupakan terroris, merupakan kempen dan propaganda imperialis dunia. sampai sekarang label itu masih belum dibuktikan secara sah. Malangnya ummat islam sebahagiannya terpesona dengan segala macam gelar yang diberi.

Pengganas yang menduduki Afghanistan dan Pakistan, atas alasan mencari senjata pemusnah itulah pengganas yang sebenarnya. Sampai sekarang senjata pemusnah masih belum ditemui. Yang jelas pengganas yang sebenar ialah zionisl yang merampas dan menjarah Palestin. Mencabuli hak setiap rakyat, wanita dan kanak-kanak Palestin. Melanggari perjanjian demi perjanjian, menginjak-injak piagam PBB dalam hak -hak kemanusiaan CEDAW dan CRC.

Siapakah Penyokong tegar zionis , kalau bukan Amerika. Inilah wajah sebenar polis Dunia yang mengamalkan double standard terutamanya terhadap negara Islam. Sehignga akhirnya sebahgian besar negara Islam mengikut telunjuk dan menjadi budak suruhan ! ooohh.....I see ( OIC ).

Kematian Osama membawa keamanan dan keadilan untuk dunia ? Itulah justifikasi mereka.

Maka kita bertanya :

Apakah dengan kewujudan Amerika membawa kemakmuran dan keamanan untuk dunia?

Lihatlah negara di mana Amerika dan sekutunya menepatkan askar-askar mereka, bukan sahaja tanah bumi yang dijarah, malah wanita-wanita tempatan diperkosa dan dijadikan pemuas hawa nafsu. Itukah keamanan yang di bawa?Alangkah tidak berhemahnya setengah-setengah pemimpin Islam yang mengeluarkan kenyataan muluk bernada mengampu, memuji tindakan membunuh Osama membawa ketenangan dan keamanan untuk dunia.......rupanya mereka turut sama menari irama gendang yang dipalu....begitulah sikap yang diambil oleh pemimpin yang telah dikuasai 3 A, sebagaimana mafhum Hadis:
takhtA, kuasA dan wanitA !
Ya Allah Engkau tunjukkilah kebenaran sebagai kebenarandan berikan kurnia agar kami mengikutinya,Ya Allah Engkau tunjukkanblah kami kebatilan sebagai kebatilandan berikan kurnia agar kami dapat menjauhinya !

0 comments:

QAZAF : BERHATI-HATI MELEMPARKAN TUDUHAN

Klang 29 April 2011 - ABIM Selangor dengan kerjasama dengan Masjid An Naim, Jalan Kebun telah menganjurkan Program wacana ilmu. Program yang diberi nama BEDAH BUKU QAZAF itu bertujuan untuk memberikan gambaran dan penerangan yang lebih jelas berkenaan dengan isu fitnah.Seramai lebih 200 mengikuti kupasan buku bertajuk Qazaf - Menjawab Fitnah yang disampaikan oleh Yang Berbahagia Prof. MAdya Dr Ahmad Zaki Abdul Latif, Naib Yang Dipertua IMAN ( Integrated Muslim Association Network ).

Buku tersebut merupakan kompilasi tulisan lima orang sarjana terunggul iaitu Syeikh Dr Yusuf Al Qaradhawi, Dr Taha Jabir Al - Alwani, Dr Wahbah Al Zuhaili,Dr Abdul Halim El Muhammady dan Ustaz rivai Batubara. Buku terbitan ABIM itu di terbitkan untuk membantu masyarakat memahami isu fitnah yang semakin berleluasa sekarang. "Sejak tahun 1990-an hingga ke hari ini fitnah seakan akan sudah menjadi santapan masyarakat.

Media arus perdana sama ada TV dan akhbar mahupun media baru, blog, facebook, twitter dan seumpamanya seolah-olah bersaing menyebarkan fitnah versi masing-masing" ujarnya."Qazaf atau perbuatan menuduh zina atau liwat kepada seorang yang berakhlak mulia, apalagi terhadap pemimpin yang selami ini dilihat bersih amat tidak munasabah.

Qazaf adalah sebahagian daripada hukum jinayat Islam yang amat ketat prosedurnya kerana Allah SWT sendiri menetapkan dalam Surah An Nur : 4 .justeru itu, berhatilah-hatilah dalam melempar tuduhan dan fitnah, tegasnya lagi.

p/s : berita ringkas untuk suratkabar iluvislam

0 comments:

Copyright © 2013 ANGKATAN BELIA ISLAM MALAYSIA (ABIM) SELANGOR